Sebenarnya dah lama teringin nak makan kerabu ni. Bulan posa yang lepas Ida ada la jumpa kerabu kat pasar Ramadhan, tapi kerabu tauge & selum. Ida pun beli l, ingatkan sedap. Memang tak ade rasa langsung. Nasib baik beli sikit je. Favorite Ida memang kerabu meranti & tauge ni. Dah lama rasanya Ida tak wat kerabu ni jadi ingat-ingat lupe la. Maka terpaksa la call mak coz nak comfirmkan resepinya betul ke tak. Bukan apa takut ada yang tak betul. Maka terhasil la kerabu ni. Sedappppppppp.
KERABU MERANTI & TAUGE
Meranti - celur
Tauge - celur
Kelapa goreng
Cili padi
Cili merah
Bawang merah
Bawang putih
Belacan / udang kering (Ida guna belacan bakar)
Limau nipis
Garam
Serbuk Perasa
CARANYA:
Cili padi, cili merah, bawang merah, bawang putih dan garam ditumbuk hingga lumat.
Masukkan tauge dan meranti ke dalam mangkuk.
Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi, kelapa goreng, garam dan serbuk perasa. Gaul hingga sebati.
Akhir sekali perahkan jus limau nipis.
Hidangkan bersama nasi panas.
0 comments:
Post a Comment