BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, November 06, 2009

DAGING KICAP BIBI

Sebenarnya ada macam-macam cara memasak daging kicap. Antaranya daging kicap bibi ni. Dulu ida ada buat, masa mak family ida datang. Mak ngan akak kata sedap. Dia orang ni memang pakar masak. Kalau Ida balik kampung atau gi rumah akak, sure Ida offer kan diri untuk jadi pembantu jerk. Tak yah tunggu. Resepi Daging Kicap Bibi ni actually Ida dapat dari satu majalah. tapi tak ingat majalah apa. Ini resepi dari Restoran Seri Melayu. Kalau nak tau cuba la.


DAGING KICAP BIBI

1 kg daging batang pinang
Minyak
3 kuntum bunga lawang
2 sm kulit kayu manis
1/2 cawan air asam jawa
3 camca besar kicap pekat
2 cawan air
Garam & gula secukup rasa
15 biji bawang merah )
5 ulas bawang putih )
3 sm halia ) dikisar halus
2 sm lengkuas )
50 gm cili kering )

CARANYA:
  1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis.
  3. Kemudian, masukkan daging, air asam jawa, kicap pekat, air, garam dan gula. Biarkan mendidih.
  4. Apabila hampir kering, angkat dan hidangkan.